niedziela , 22 Kwiecień 2018
Home / Produkty znane i nieznane / Owoce / Morele – owoc i pestka

Morele – owoc i pestka

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka się morele dziko rosnące. Można je jeść świeże, jak i suszone morele. Najciekawsze jest jednak to, że wykorzystuje się je w całości, ponieważ i miąższ i pestka moreli ma właściwości prozdrowotne.

Morele – właściwości zdrowotne

Morele to dobre źródło witamin i składników odżywczych. Zawierają znaczne ilości karotenu (prowitaminy A), witaminę C, E, P, B1, PP oraz błonnik. Są też dobrym źródłem takich minerałów jak magnez, fosfor, potas, bor, mangan. Zawarty w nich wapń i żelazo są łatwo przyswajalne, dlatego warto często sięgać po te owoce. Świeże owoce zawierają znaczna ilość soli potasowych, natomiast to suszone morele są ich lepszych źródłem i zawierają ich więcej. Warto też zaznaczyć, że morele charakteryzują się wysoka zawartością cukrów, więc nie są polecane dla cukrzyków. Gorzkie pestki moreli  zawierają dużo amigdaliny, czyli tzw. witaminy B17. Poza tym zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe oraz żelazo i potas.

Dzięki zawartości witamin i składników odżywczych owoce te polecane są dzieciom w okresie wzrostu oraz kobietom w ciąży. Znaczna ilość potasu może z kolei pomóc osobom z chorobami układu krążenia (szczególnie serca) oraz nerek. Flawonoidy wchodzące w skład moreli wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i przeciwdziałają powstawaniu żylaków. Karoten to przeciwutleniacz, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Przeciwdziała rozwojowi chorób cywilizacyjnych i zapobiega starzeniu się skóry poza tym wspomaga pracę oczu. Suszone owoce zawierają go więcej niż świeże, natomiast nie występuje on w pestkach moreli. Zawarte w owocach składniki wspomagają procesy trawienne i usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Dzięki temu mogą być wykorzystywane przy zatruciach.

Suszone morele
Suszone morele – źródło wielu witamin i minerałów.

Suszone morele są szczególnie polecane przy nadkwasocie, ponieważ mają właściwości zasadotwórcze. Jako środek na różne dolegliwości warto zastosować również sok morelowy. Posiada on właściwości antybiotyczne i jest wykorzystywany przy niestrawności u dzieci. Dowodzi się również jego działania w profilaktyce wrzodów i raka żołądka.

Pestki moreli podejrzewa się o działanie ochronne przed nowotworami. Dotyczy to tylko pestek moreli gorzkich (odmian europejskich), które zawierają amigdalinę. Ich jądra był wykorzystywane już wieki temu w medycynie chińskiej jako  środek na problemy z układem oddechowym, niestrawność, wysokie ciśnienie krwi czy problemy ze stawami.

Co za dużo, to niezdrowo

Morele spożywane w dużych ilościach mogą powodować wymioty, bóle brzucha i biegunkę. Ze względu na duża zawartość karotenu powinny zrezygnować z niej osoby cierpiące na choroby wątroby. Suszone morele ze względu na swoją wysoką kaloryczność raczej nie powinny znaleźć się w diecie osób otyłych. Pestki moreli zawierają śladowe ilości cyjanku. Ich częste spożywanie w dużych ilościach może prowadzić do mdłości, gorączki, bóli głowy. Zaleca się maksymalnie 2-3 pestki dziennie.

Morele – wykorzystanie w kuchni

Świeże owoce można wykorzystać na różnorakie sposoby – jako składnik koktajli, deserów, sałatek, a nawet mięs. Sprawdza się także jako owoc do knedli i innych potraw mącznych.

Suszone morele można zajadać jako przekąskę między posiłkami. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów, natomiast mogą być zaskakującym dodatkiem do farszu do pierogów lub mięs. Szczególnie dobrze smakuje pieczona wątróbka z suszonymi morelami.

Pestki moreli gorzkich można jeść w całości albo zetrzeć na proszek i stosować jako dodatek do dań mięsnych, warzyw, zup, sosów i deserów. Trzeba jednak pamiętać, że mają one gorzki posmak, więc lepiej nie dodawać ich zbyt wiele. Gorzki smak świadczy o zawartości amigdaliny. Odradzamy więc moczenie pestek, gdyż pozbawi je to pożądanych właściwości.

Bibliografia:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/gorzkie-pestki-moreli-na-raka-wlasciwosci-i-zastosowanie-gorzkich-pest_41191.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Morele-reguluja-cisnienie-opozniaja-starzenie-i-lagodza-nadkwasote_37023.html

http://www.poradyherrbaty.pl/2015/01/pestki-moreli-gorzkiej-lekiem-na-raka.html

o Anna Pacześ

Dawno, dawno temu moja mama zaraziła mnie pasją do gotowania. Zainteresowałam się zdrowym odżywianiem, dlatego rozpoczęłam studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Chociaż studia to nie była bajka, udało mi się je zakończyć z tytułem magistra. Tak moja pasja stała się moją pracą. Ale nie samą pracą człowiek żyje... W wolnych chwilach lubię poczytać dobrą książkę albo wybrać się w podróż. Często jednak książki umożliwiają mi podróże gdzie i kiedy tylko chcę! Najlepiej do Indii, które mnie fascynują, które uwielbiam i za którymi tęsknię.