czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe przepisy / Ciasto Leśny mech
Ciasto zielony mech

Ciasto Leśny mech

Ciasto Leśny mech

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Śliczne zielone ciasto.
Składniki
  • Przepis oryginalny:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 3 opakowania śmietany 36% Piątnicy
  • granat do przybrania
  • galaretka cytrynowa
  • Moje modyfikacje:
  • opakowanie szpinaku to nieco za dużo - jego smak zbyt mocno przebija się przez ciasto - w opakowaniu jest 450 g, więc do ciasta należy wziąć 350 g.
  • cukru w zupełności wystarczy 1 szkl, może być brązowy plus 1-2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
  • limonka - sok i skórka z połowy większej sztuki (koniecznie, gdyż bez dodoatku limony cisto jest nieco mdłe i mało wyraziste)
  • granat - powinien byc możliwie kwaśny, więc trzeba kupić jak najbardziej czerwonego z zewnątrz (granaty blade, z mało apetyczną skórka są najsłodsze i takie należy kupować do jedzenia, gdy chcemy zjeść granat jako owoc bez dodatków)
  • pomijam galaretkę
Wykonanie
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie w połowie objętości zalecanej na opakowaniu. Wystudzić.
  3. Szpinak rozmrozić, mocno odcisnąć na sitku (ważne, żeby nie było w nim dużo wody).
  4. Jajka ubić na sztywną masę (bez oddzielania białek od zółtek).
  5. Dodać cukier i dalej miksować do uzyskania gęstej masy.
  6. Następnie cienkim strumyczkiem wlewać olej nadal miksując.
  7. Odlać 3 łyżki masy do szpinaku i razem zblendować szpinak z małą ilością masy. Ten zabieg zapewni cistu żywy zielony kolor. Im cząstki szpinaku będą większe, tym ciasto będzie bardziej ciemno zielone, takie wręcz sine i mniej apetyczne.
  8. Do reszty masy jajecznej wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa będzie dość gęsta.
  9. Na końcu dodać sblendowany szpinak, limonkę (sok i skórkę). Dobrze wymieszać.
  10. Wyłożyć do foremki (tortownica 24 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku ok 45 min - 1 godz. (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić.
  11. W między czasie ubić śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie wymieszać.
  12. Dodatek galaretki ma zapobiec "popłynięciu" śmietany i nadaniu ożywczego charakteru ciastu. Używam śmietany Piątnicy i ona nie potrzebuje galaretki do tego, by ciasto przetrwało, nie rozpływa się. Lubię smak bitej śmietany naturalnej, więc galaretki nie dodaję. Za to dosypuję łyżeczkę cukru pudru.
  13. Następnie ciasto przekrajać. Na dolny placek wyłożyć śmietanę. Górę cista pukruszyć na śmietaną i lekko docisnąć. Na wierzch wysypać ziarenka obranego granata. Także lekko docisnąć, aby nie wypadały. Całość włożyć do lodówki.
20161111_15384120161111_152631

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl