sobota , 23 Wrzesień 2017
Home / Produkty znane i nieznane / Słodycze / Miód i produkty pszczele

Miód i produkty pszczele

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów należą miody rzepakowe, akacjowe, gryczane, lipowe, wrzosowe, wielokwiatowe, a także spadziowe – ze spadzi liściastej oraz iglastej. Miody charakteryzują się bardzo bogatym składem chemicznym oraz cennymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Mogą być wykorzystywane w terapii i profilaktyce wielu chorób. Nie wykazują działania leczniczego, jednak ich systematyczne stosowanie w codziennej diecie posiada odżywcze oraz wzmacniające działanie na organizm.

Właściwości odżywcze miodu

W około 77% miód składa się z cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Posiada wysoką wartość energetyczną, w 100g miodu znajduje się około 330 kalorii. Badania potwierdzają korzystny wpływ miodu na zdrowie człowieka. Udowodniono jego pozytywne oddziaływanie na układ immunologiczny oraz sercowo-naczyniowy. Miejscowe aplikowanie miodu redukuje infekcje bakteryjne, ogranicza użycie antybiotyków, a także skraca czas hospitalizacji. Miód pszczeli może mieć także pozytywny wpływ w chorobach skórnych, między innymi w łojotokowym zapaleniu skóry czy też w przypadku łupieżu. Mieszanina miodu z woskiem i oliwą z oliwek przyspiesza leczenie skóry w egzemach, łuszczycy oraz w infekcjach grzybiczych. Znajdujące się w miodzie flawonoidy, witamina C i E, witaminy z grupy B, miedź, cynk oraz aminokwasy wykazują pozytywne działanie w leczeniu opryszczki. Miód jest bogatym źródłem antyoksydantów. Wpływa korzystnie na układ krwiotwórczy, obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL i trójglicerydów. Jednocześnie podnosi poziom korzystnej frakcji cholesterolu – HDL. Ponadto spożywanie miodu pszczelego zamiast cukru poprawia funkcjonowanie wątroby.

Spośród produktów naturalnych miód najszybciej uzupełnia wszelkie niedobory energetyczne oraz na długo pomaga utrzymać odpowiedni poziom energii. Badania wykazały, że przyjmowanie miodu w ilościach około 1g na kilogram masy ciała przez miesiąc podwyższa zdolność fizyczną do pracy o około 14%. Przez wzgląd na swoje właściwości miód jest polecany przede wszystkim młodzieży oraz studentom, osobom uprawiającym sport i ciężko pracującym, osobom niedożywionym oraz starszym.

Produkty pszczele

Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli.

Wśród pozostałych produktów pszczelich posiadających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka wyróżnić można: pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, pierzgę oraz propolis. Pyłek pszczeli to produkt roślinny o zróżnicowanym składzie. Jest pobierany z kwiatów przez pszczoły, a następnie mieszany ze śliną oraz przenoszony do ula. W jego skład może wchodzić nawet około 200 różnych substancji. Przede wszystkim: białka, aminokwasy, węglowodany, kwasy tłuszczowe, enzymy, witaminy (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B), makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód oraz potas) i mikroelementy (żelazo, mangan, siarka, selen), flawonoidy, kwasy nukleinowe i wiele innych. Jest bogaty w substancje aktywne biologicznie. Może mieć zastosowanie w przypadku zaburzeń przemiany lipidowej, chorób wątroby, niedokrwistości, chorób gruczołu krokowego (niebakteryjne stany zapalne, przerost oraz łagodne nowotwory), a także w przypadku chorób nerwowych i psychicznych.

Mleczko pszczele to substancja powstająca w gruczołach gardzielowych młodych robotnic. Produkt ten posiada właściwości odnawiające – przyspiesza odbudowę tkanek miękkich oraz skraca czas potrzebny na gojenie się ran czy oparzeń. Mleczko pszczele posiada również korzystny wpływ na układ krwiotwórczy. Już jego niewielkie dawki zwiększają objętość czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

Pierzga

Pierzga to produkt powstający na skutek połączenia pyłku i miodu. Jest określana mianem pszczelego chleba. W jej składzie znajdują się te same składniki, które zawiera pyłek i miód. Posiada szerokie zastosowanie zbliżone do właściwości miodu oraz pyłku pszczelego. Między innymi poprawia odporność organizmu i wzmacnia, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt. Pierzga jest polecana w przypadku zaparć i biegunek.  Jest z powodzeniem wykorzystywana w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej oraz przy silnych narażeniach organizmu na grzyby czy bakterie.

Propolis

Propolis to mieszanina substancji wytwarzanej przez rośliny, do której pszczoły dodają wosk i niewielkie ilości wydzieliny gruczołowej. W skład propolisu wchodzą najczęściej pyłki kwiatowe, kurz, pierzga, fragmenty padłych pszczół, a także konstrukcje ula. Dzięki zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych propolis posiada silne właściwości przeciwutleniające. Charakteryzuje się również działaniem przeciwdrobnoustrojowym.

Miód Manuka

Zarówno w Polsce jak i na całym świecie coraz większą popularnością cieszy się nowozelandzki miód Manuka wytwarzany  przez pszczoły z nektaru pochodzącego z drzewa herbacianego. Wzbudza on zainteresowanie przede wszystkim ze względu na swoje właściwości biologiczne i szerokie zastosowanie terapeutyczne. Swoje działanie zawdzięcza przede wszystkim bardzo wysokiej zawartości metyloglioksalu, który kształtuje antybakteryjne działanie miodu. Ponadto produkt ten posiada działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego, a także na skórę. Ma zastosowanie w leczeniu ran, stanów zapalnych skóry, owrzodzeń oraz zapalenia śluzówki jamy ustnej. Miód Manuka jest skuteczny w leczeniu zakażonych i przewlekłych oparzeń. W wielu krajach stosowany jest jako produkt medyczny do pielęgnacji ran. Tiulowy opatrunek z miodu Manuka wykorzystywany jest jako nieantybiotyczny środek do leczenia przewlekłych, zakażonych ran. Znacznie przyspiesza gojenie i charakteryzuje się większą skutecznością niż popularne opatrunki hydrożelowe. Znajduje także zastosowanie w leczeniu stopy cukrzycowej. Ponadto badania wykazują, że miód Manuka zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej oraz zapaleniu dziąseł.

Piśmiennictwo

  1. Basista K.: Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, 2013, GF, 3, 26-28
  2. Kędzia B.: Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłu kwiatowego. Cz I. Skład chemiczny, Postępy fitoterapii, 2008, 1, 47-58
  3. Kędzia B.: Skład chemiczny propolisu polskiego. Cz. I. Początkowy okres badań, Postępy Fitoterapii, 2009, 1, 39-44
  4. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego, postępy Fitotrapii, 2013,2, 97-107
  5. Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J., Ziora K.: Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2013, Vol. 16, No. 2, 79-84
  6. Wilczyńska A.: Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Probl Hig Epidemiol, 2013, 94(4), 873-875.

o Diana Chmielowiec

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl