niedziela , 22 Kwiecień 2018
Home / Produkty znane i nieznane / Zboża i ziarna / Teff – mąka z Afryki

Teff – mąka z Afryki

Photo credit: International Potash Institute via DesignHunt / CC BY

Teff, czyli miłka abisyńska czy też trawa abisyńska jest cenionym bezglutenowym pseudo-zbożem pełnym składników odżywczych.

Miłka abisyńska pochodzi z Afryki Północno-Wschodniej i uprawiana jest głównie na terytorium Etiopii. Znana jest od ponad 4,5 tys. lat. W zależności od odmiany teff  jest gotowy do zbioru po 45-160 dniach wegetacji. Jest mało wymagającą w uprawie rośliną, dlatego obecnie można go spotkać w wielu krajach, w różnych strefach klimatycznych. Ziarna miłki są bardzo małe, porównywalne do ziarenek maku, a ich barwa waha się od mleczno białego przez czerwony do prawie czarnego.

teff - żniwa w Północnej Etiopii
teff – żniwa w Północnej Etiopii Photo credit: A.Davey via Small Kitchen / CC BY

Teff – wartości odżywcze

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech teffu jest to, że nie zawiera glutenu. Z tego powodu jest polecany w celiakii i przy diecie bezglutenowej. Warto po niego sięgnąć również ze względu na inne wartości odżywcze. Jest też dobrym źródłem wapnia, gdyż 100 g zawiera 180 mg tego pierwiastka. Przeciętne dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej to ok. 1000 mg, a 100 g teffu to troszkę więcej niż pół szklanki. Do tego w teff znajdziemy mangan, fosfor, żelazo, miedź, witaminę C. Według niektórych badań teff odgrywa ważną rolę w profilaktyce niedokrwistości z niedoboru żelaza, która bardzo rzadko występuje wśród Etiopczyków.

Miłka abisyńska jest również dobrym źródłem błonnika, który m.in. zmniejsza uczucie głodu, wspomaga perystaltykę jelit i reguluje poziom cukru we krwi przez co warto go włączyć do diety osób chorych na cukrzycę. Błonnik stanowi 20-40% wszystkich węglowodanów pochodzących z teffu. Miłka abisyńska dostarcza też spore ilości białka, które są szczególnie ważne w okresie wzrostu i regeneracji. Warto zaznaczyć, że w jej składzie można znaleźć wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, które powinny być dostarczane w codziennej diecie. Trawa abisyńska jest naturalnym składnikiem diety etiopskich biegaczy, którzy znani są z bardzo dobrych wyników w tej dyscyplinie sportu. Ważne może być również to, że ma niską zawartość tłuszczu, przez co jest dobrym składnikiem diety niskotłuszczowej i mało sodu, dzięki czemu mogą go spożywać osoby z nadciśnieniem i chorobami krążenia.

Wykorzystanie w kuchni

Miłka może być wykorzystywana w kuchni w różnoraki sposób. Teff przerabia się na mąkę, przygotowuje z niego placki, dodaje do dań, a nawet produkuje się z niej alkohol. Czas gotowania to 10-20 minut i podczas tego procesu miłka nie wydziela żadnego charakterystycznego zapachu. Jednak im ciemniejszy kolor posiadają ziarna, tym mocniejszy ich jest aromat. Trawa abisyńska posiada z reguły delikatny orzechowy zapach. Dzięki oporności na jełczenie tłuszczów miłkę abisyńską można długo przechowywać. Mąka z teff świetnie sprawdza się przy wypieku chleba na zakwasie oraz ciast, naleśników. Poza tym może być używana jako zagęstnik do zup i sosów oraz jako zamiennik dla tradycyjnego makaronu lub ryżu. Płatki z miłki nadają się jako składnik szybkiego śniadania, gdyż wystarczy zalać je ciepłym mlekiem (nie trzeba ich gotować). Poza tym warto dodawać je do jogurtów, koktajli, smoothie, soków. Dzięki swojej uniwersalności teff może być wykorzystywany w wielu daniach i powinien być uwzględniony jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety.

Bibliografia:

Hozyasz Kamil K., Słowik Małgorzata: Teff- cenne zboże bezglutenowe. „Przegląd Gastroenterologiczny“ 2009; 4 (5): 238–244

https://www.bionica.pl/Teff+-+wszystko+co+chieliby%C5%9Bcie+o+nim+wiedzie%C4%87-357-n.html

http://kreatorniazmian.pl/teff-czyli-milka-abisynska-odzywcze-zboze-bezglutenowe/

https://oliwka24.pl/maka-teff-maka-z-nowej-komosy-ryzowej/

 

o Anna Pacześ

Dawno, dawno temu moja mama zaraziła mnie pasją do gotowania. Zainteresowałam się zdrowym odżywianiem, dlatego rozpoczęłam studia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Chociaż studia to nie była bajka, udało mi się je zakończyć z tytułem magistra. Tak moja pasja stała się moją pracą. Ale nie samą pracą człowiek żyje... W wolnych chwilach lubię poczytać dobrą książkę albo wybrać się w podróż. Często jednak książki umożliwiają mi podróże gdzie i kiedy tylko chcę! Najlepiej do Indii, które mnie fascynują, które uwielbiam i za którymi tęsknię.