poniedziałek , 25 Wrzesień 2017
Home / Produkty znane i nieznane / Słodycze / Karob – czy lepszy od kakao?

Karob – czy lepszy od kakao?

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącgo w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem). Dawniej owoce tego drzewa nie były traktowane jako wartościowe produkty żywnościowe, pełniły głównie rolę pastewną co na szczęście zaczęło się zmieniać. Wyglądem strąki przypominają  popularny w kuchni polskiej bób, jednak diametralnie różnią się od innych strączkowych składem oraz smakiem. Po sproszkowaniu łatwo je pomylić z jaśniejszą wersją kakao i między innymi dlatego coraz częściej stanowi on jego substytut.

Karob - Drzewo chleba świętojańskiego
Drzewo chleba świętojańskiegokarob

Karob właściwości odżywcze

Mączka chleba świętojańskiego bogata jest w mikroelementy. Magnez wspomaga pracę układu nerwowego, sercowego oraz mięśniowego, dlatego karob popularny jest wśród sportowców. Wapń oraz fosfor warunkują prawidłowy rozwój szkieletu kostnego, jego gęstość i wytrzymałość. Obecność żelaza zapewnia optymalne funkcjonowanie krwinek czerwonych i zapobiega anemii.

Garbniki (taniny) zawarte w strąkach są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi m.in. utlenianie lipidów. Znane są także przesłanki mówiące o ich inhibitorowym działaniu na namnażanie wirusa HIV. Warto wspomnieć, że ich zawartość w mączce jest wyższa niż w innych warzywach czy owocach. Z powodzeniem można także za pomocą dodatku karobu leczyć biegunki, występujące u dzieci.

Polifenole i błonnik obniżają poziom cholesterolu, więc karob może być stosowany jako element w dietoterapii chorób przebiegających z zaburzonym profilem lipidowym (wystarczą już 3 łyżeczki karobu dziennie, aby zauważyć poprawę badań biochemicznych krwi).

Mąka karobowa vs kakao (100g)

 

 Karob Kakao
Wartość energetyczna [kcal]222228
Białko [g]4.6219.6
Węglowodany [g]88.957.9
Tłuszcz [g]0.6513.7
Błonnik [g]39.833.2
Wapń [mg]348128
Żelazo [mg]2.9413.9
Magnez [mg]54499
Fosfor [mg]79734
Potas [mg]8271524
Kwas foliowy [DFE]2932
Witamina A [ IU]140

http://nutritiondata.self.com/

Karob czy kakao?

Mimo przewagi kakao nad drzewem świętego Jana pod względem zawartości magnezu, potasu i żelaza, strąki szarańczyna w pełni zasługują na miano żywności superfoods, jaką ostatnio zostały okrzyknięte.

karob i kakao porównanie
Kakao vs karob
fot. F_A

Przede wszystkim karob ma zdecydowanie mniejsze właściwości alergizujące i podrażniające przewód pokarmowy – jest niejako „delikatniejszy” niż kakao. Dodatkowo pozbawiony jest substancji działających pobudzająco na układ nerwowy – teobrominy i kofeiny. Jest więc bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących, a rodzice małych dzieci nie muszą się obawiać, że ich pociechy staną się bardziej rozbiegane po spożyciu zdrowych, karobowych łakoci. Na braku kofeiny skorzystają także nadciśnieniowcy, ponieważ mączka chleba świętojańskiego nie spowoduje u nich wzrostu ciśnienia krwi (czasem może być to obserwowane po spożyciu dużej ilości kakao lub gorzkiej czekolady).

Jeśli chodzi o samo zastosowanie tego brązowego proszku, to jego naturalnie słodki posmak pozwala wyeliminować dodatek cukru czy czekolady do wielu dań, np. deserów i wypieków. Nie można powiedzieć tego o kakao, które charakteryzuje się pewną goryczką, co pociąga za sobą konieczność zastosowania słodzika w potrawach, w których kakao jest użyte.

Jednoznaczna odpowiedź na pytanie co jest lepsze karob czy kakao jest dość trudna, bowiem oba te produkty zawierają składniki, które powinny znaleźć się w zdrowej i zbilansowanej diecie. Jednocześnie dzięki temu osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać kakao spokojnie mogą je zastąpić właśnie proszkiem ze strąków szarańczyn.


Bibliografia:

Borkowski B., Milkowska K. (1997)Garbniki, tanoidy i związki pokrewne. Właściwości biologiczne i farmakologiczne. Herba Polonica, 43 (3), s.233-252

Shigenori Kumazawa S. ,Taniguchi K. I wsp (2002): Antioxidant Activity of Polyphenols in Carob Pods. J. Agric. Food Chem., 2002, 50 (2), pp 373–377

Wursch, P. (1979): Influence of tannin-rich carob pod fiber on the cholesterol metabolism in the rat

Zunft  i wsp. (2001): Carob pulp preparation for treatment of hypercholesterolemia. Advances in Therapy, vol.18 (5), s. 230-236

o Karolina Męczyńska

Dietetyk, absolwentka SGGW. Najbardziej interesuję się dietoprofilaktyką oraz dietoterapią dzieci i młodzieży z problemem otyłości oraz nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi. Poszukuję naturalnych sposobów leczenia chorób, które jednocześnie poparte są badaniami. Prywatnie jestem miłośniczką Czarnego Lądu - marzę o wyprawie safari z prawdziwego zdarzenia.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl