czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe przepisy / Sernik na zimno
sernik na zimno

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Sernik na zimno jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu, dobrze schłodzony. Wtedy wszystkie smaki wzajemnie sie przenikną, a biszkopty dobrze nasiąkną. Jeśli pieczemy biszkopt na dno sami nie musimy go nasączać mlekiem - odpowienio zwilży go masa serowa - i proces ten także zajdzie nocą w lodówce.
Składniki
  • 4 kubeczki serka homogenizowanego - ok 70-80 dkg (pół na pół waniliowe i naturalne)
  • 3 żołtka
  • ¾ szkl. cukru
  • kostka masła
  • bakalie (namoczone rodzynki, orzechy włoskie, migdały obrane ze skórki)
  • galaretka plus owoce do położenia na wierzch (sezonowe lub z puszki - ostrożnie z ananasem i kiwi, bo galaretka może się nie zsiąść)
  • żelatyna (w ilości na pół litra wody wg wskazówek na opakowaniu) - na ogół 3 łyżeczki
  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia dna blaszki (można też upiec biszkopt z 2 jajek)
  • szklanka mleka do moczenia biszkoptów (zbędna jeśli pieczemy biszkopt domowy)
Wykonanie
  1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami lub herbatnikami moczonymi w mleku.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody, a następnie dolewamy wody gorącej - łącznie nie więcej niż pół szklanki. Odstawiamy do ostygnięcia (ale nie stężenia).
  3. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ostawiamy do wystygnięcia.
  4. W misce ucieramy masło z cukrem na pulchną masę, a następnie dodajemy żółtka i dobrze mieszamy.
  5. Dodajemy po jednym serku stale mieszając i wlewamy ostudzoną żelatynę. mieszamy.
  6. Dodajemy bakalie i całość wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Kiedy masa serowa nieco zastygnie i stężeje na wierzchu układamy owoce i ostrożnie zalewamy wystudzoną galaretką (najlepiej taką na wpół stężałą).
Uwagi
Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, to należy zmniejszyć ilość serków waniliowych. I ograniczyć ilość cukru.
 

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl