czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe przepisy / Ciasto czekoladowo truskawkowe
ciasto czekoladowo truskawkowe

Ciasto czekoladowo truskawkowe

czekoladowo-truskawkowe ciasto
etap środkowy

czekoladowo-truskawkowe delicje

Ciasto czekoladowo truskawkowe

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Ciasto czekoladowo truskawkowe jest idealne na ciepłe dni czerwca. Jest dość proste, więc tym, którzy twierdzą, że nie mają talentu kulinarnego też się uda. Jeśli ciasto będzie robione z mąki zwykłej tj glutenowej, należy zmniejszyć ilość masła o połowę czyli wziąć pół kostki. Zatem do dzieła!
Składniki
  • 4 śmietanki 36% (lub 2 w dużych opakowaniach) - ja biorę Piątnicę
  • Truskawki - ok pół kg, ale można dać więcej
  • 1 szt galaretka w torebce - przygotowana wg zaleceń na opakowaniu
  • 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany
  • Na ciasto na spód:
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)
  • 2 szkl mąki bezglutenowej (po pół szkl. mąki gryczanej, sojowej, ryżowej, ziemniaczanej)
  • 2 żółtka
  • odrobina mleka (opcja)
Wykonanie
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt sypka i ciasto nie bardzo będzie chciało się zagnieść należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną maką tortownicę. Nie zapominamy o boczkach tortownicy. Aby boczki nie opadły można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na ten papier groch albo fasolę, ale nie jest to konieczne, gdyż ciasto nie zawsze opada po bokach. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 30 min.
  3. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, dzielimy na pół i wykładamy pierwszą warstwę na ostudzony spód czekoladowy. Zalewamy tężejącą, ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka już się zsiądzie wykładamy na wierzch drugą warstwę truskawek.
  4. Ubijamy śmietanę, aż będzie gęsta i pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na drugą warstwę truskawek i wierzch dekorujemy albo kakao, albo startą czekoladą, albo pokrajanymi drobno truskawkami. Całość przechowujemy w lodówce.
Uwagi
Pamiętajmy, żeby śmietana do ubijania była dobrze schłodzona, oraz aby nie mieszać różnych rodzajów śmietan (np. różnych producentów). Zbyt długie ubijanie śmietany doprowadzi do powstania masła, wiec czynność tę wykonywać należy z wyczuciem.
 

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl