piątek , 19 Styczeń 2018
Home / Zdrowe jedzenie / Zalecenia dietetyczne w chorobach skóry

Zalecenia dietetyczne w chorobach skóry

Zdrowa dieta jest nie tylko filarem naszego zdrowia, ale również ładnego wyglądu. Składniki pokarmowe jak białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry a ich niedobory stają się z czasem widoczne gołym okiem. Odpowiednio zbilansowana dieta jest również pomocna w leczeniu niektórych schorzeń skóry i w znacznym stopniu może przyczyniać się do łagodzenia niekorzystnych objawów.

Często w chorobach skóry, jako jeden z czynników wywołujących schorzenie wymienia się alergeny pokarmowe. Objawy skórne są wtedy manifestacją nadwrażliwości pokarmowej i toczącego się w organizmie stanu zapalnego.

Co jeść w chorobach skóry

AZS – zalecenia dietetyczne

Jednym ze schorzeń, w którym dieta odgrywa ważną rolę jest atopowe zapalenie skóry (AZS). To choroba o przewlekłym charakterze, w wyniku której dochodzi do zaburzeń układu immunologicznego, ale także do zmian w funkcjonowaniu skóry i jej wyglądu. Najbardziej charakterystyczny objaw to zaczerwienienie, suchość i silny świąd skóry. Najważniejszą zasadą diety jest eliminacja z pożywienia czynnika, który wywołuje objawy choroby – nie jest to jeden i ten sam czynnik dla wszystkich chorych na AZS. Najczęściej z diety eliminuje się mleko i produkty mleczne, ale również wszystkie produkty, które mają produkty mleczne w składzie np. lody, czekoladę, naleśniki, placuszki czy drożdżówki i bułki maślane. Jeśli po wyeliminowaniu z diety tej grupy produktów nie widać poprawy w trakcie 3 tygodni, należy szukać innych potencjalnych alergenów wśród np. jajek, soi, produktów zawierających gluten, marchew, przyprawy, cytrusów czy orzechów. To, co jest wspólne dla wszystkich z atopowym zapalenie skóry to podwyższone zapotrzebowanie na NNKT, czyli kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 które odpowiadają za prawidłowe nawilżenie skóry i uelastycznienie, łagodzenie stanów zapalnych oraz są prekursorami różnych hormonów tkankowych.

Dieta przy łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła choroba, w której wg najnowszych badań stan zapalny nie ogranicza się tylko do skóry, ale może dotyczyć, np. naczyń krwionośnych. Liczne obserwacje dowodzą, że dieta niskoenergetyczna, przyczynia się do łagodzenia objawów łuszczycy. Otyłość i łuszczyca mają wspólną patogenezę, jaką jest stan zapalny. Obniżenie nadmiernej masy ciała u osób z łuszczyca znacząco poprawiało wygląd skóry. Innym zaleceniem dietetycznym w tej chorobie jest wysoka podaż NNKT. Bardzo dobre wyniki uzyskuje się przez wprowadzenie EPA i DHA, czyli kwasów tłuszczowych występujących w rybach. Związki te mają działanie regulujące procesy zapalne i w konsekwencji złagodzenie takich objawów jak świąd, łuszczenie i rumień skóry. Dieta osób z łuszczycą powinna opierać się na produktach bogatych w substancje przeciwutleniające, czyli warzywa i owoce, z niewielkim udziałem produktów zwierzęcych. Z tego powodu dobre efekty terapeutyczne przynosi dieta wegetariańska.

Zmora nastolatków – trądzik

Osoby cierpiące na trądzik często zaskakuje fakt, że dieta wpływa na stan skóry a odpowiednia dieta może zmniejszyć nasilenie trądziku. Przy tym schorzeniu skóry zaleca się wyeliminować z jadłospisu produkty tłuste i smażone, produkty drażniące z ostrymi przyprawami, mleko i produkty mleczne, pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym a także produkty zawierające barwniki i konserwanty, które sprzyjają powstawaniu trądziku. Pozytywne efekty przynosi spożywanie produktów bogatych w krzem, czyli związek biorący udział w regulacji pracy gruczołów łojowych skóry oraz siarkę wykazującą działanie oczyszczające, antybakteryjne i zmniejszające wydzielanie serum. Produkty spożywcze zasobne w siarkę to przede wszystkim mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Najlepsze pokarmowe źródła krzemu to produkty zbożowe, owoce (szczególnie te spożywane ze skórką) i warzywa.

Stosowanie zaleceń dietetycznych dostosowanych do danego schorzenia skóry, ale również indywidualnych uwarunkowań może przyczynić się do poprawy wyglądu skóry i wzmacniać efekty ewentualnego leczenia farmakologicznego.

Źródła:

  1. Dobosz, M, and A. Maciejewska-Radomska. „Znaczenie diety w łuszczycy—przewlekłej układowej chorobie zapalnej.” (2011).
  2. RYMARCZYK, BARBARA, JOANNA GLÜCK, and BARBARA ROGALA. „Rola alergenów pokarmowych w zaostrzeniach atopowego zapalenia skóry u osób dorosłych.” Alergia Astma Immunologia 17.3 (2012).
  3. Spencer, E. H., Ferdowsian, H. R. and Barnard, N. D. (2009), Diet and acne: a review of the evidence. International Journal of Dermatology, 48: 339–347. doi: 10.1111/j.1365-4632.2009.04002

 

o Emilia Gierada