czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe przepisy / Pasztet z zielonego groszku
pasztet z zielonego groszku

Pasztet z zielonego groszku

pasztet groszkowy w blaszce

Pasztet z zielonego groszku

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Pyszny pasztet - świetna alternatywa dla wędlin.
Składniki
  • 1 opakowanie zielonego mrożonego groszku (ok 400-500 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki (może być też dowolna bezglutenowa) - teoretycznie można ją pominąć, ale praktyka pokazuje, że wówczas pasztet może być zbyt luźny i nie bedzie go można pokrajać
  • 150 ml śmietany
  • koperek - pęczek
  • sól, pieprz
  • pół średniej młodej cukinii (opcja)
Wykonanie
  1. Groszek gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Jeśli dodajemy cukinię, to kroimy ją na drobne kawałeczki i podsmażamy razem z cebulą. Cebula ma być lekko złota, nie może się za mocno zbrązowić, bo będzie gorzka.
  3. Groszek miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Do groszku dodajemy posiekany koperek, cebulę z cukinią oraz śmietanę i mąkę. Mieszamy. Masa będzie dosyć gęsta.
  5. W osobnej misce ubijamy trzepaczką w całości jajka (bez rozdzielania na żółtko i białko). Jajeczną masę dodajemy do masy groszkowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  6. Jeśli ktoś lubi czosnek można go drobno posiekać i dodać do cebulki na etapie smażenia.
  7. Całość wykładamy do blaszki (małej keksówki 30x11 cm) wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką. Blachę można także wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach. Jeśli po 40 min patyczek włożony do pasztetu będzie suchy wyłączamy piekarnik.
  9. Jako, że pasztet jest dość delikatny może być problem z jego wyjęciem z blaszki - wówczas trzeba krajać kawałki i wyjmować je bezpośrednio z niej.
 

pasztet

 

Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej – kuchnia wegetariańska  Wydawnictwo TENTEN 1993, z moją lekką modyfikacją.

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl