Zupa-krem warzywna

zupa-krem warzywna
zupa-krem warzywna

Zupa-krem warzywna

Basia Sakowska
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins

Ingredients
  

  • warzywa korzeniowe marchew, pietruszka, seler
  • kilka ziemniaków
  • inne warzywa por, brokuły, cebula, cukinia, papryka itp.
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub innej ulubionej przyprawy o zdecydowanym smaku
  • kwaśna śmietana
  • ser żółty tarty opcja
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego opcja
  • pierś z kurczaka pokrajana w kostkę opcja - zupa będzie bardziej pożywna
  • ew. groszek ptysiowy dla tych, co żyją w symbiozie z glutenem
  • Pamiętajmy że seler, pietruszka i por mają dość zdecydowany smak i jeśli damy ich zbyt wiele zdominują smak zupy.

Instructions
 

  • Warzywa umyć, obrać pokrajać w większe kawałki .
  • Do sporego garnka (jeśli zupa będzie odgrzewana następnego dnia garnek powinien mieć grube dno, co zapobiegnie przypaleniu przy odgrzewaniu) włożyć najpierw warzywa korzeniowe, ziemniaki, por, cebulę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą, tak, aby warzywa były przykryte z lekkim naddatkiem.
  • Jeśli przygotowujemy wersję bogatszą należy dodać też kurczaka.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodać pokrajane pozostałe warzywa, sól, imbir i kurkumę. Gotować kolejne 15 min.
  • Pozwalamy zupie nieco ostygnąć a następnie wyjmujemy listki laurowe oraz ziele angielskie i dodajemy masło klarowane, a kiedy się rozpuści całość miksujemy blenderem. Doprawiamy gałką muszkatołową.
  • Rozlewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce śmietany, posypujemy startym żółtym serem oraz pokrajaną natką pietruszki.
  • Jeśli któreś warzywo zdominuje smak zupy, można dodać więcej gałki muszkatołowej. Wówczas jej smak zrównoważy warzywo, ale uwaga: gałka w nadmiarze może powodować, że zupa będzie gorzka. Jeśli zupa z uwagi na warzywa, jakie akurat mieliśmy jest nieco niewyraźna w smaku, można dodać koncentrat pomidorowy - powstanie wówczas pomidorowy krem.

Notes

Zupa ta jest znakomitym pomysłem na warzywa, które zostały po przygotowaniu innych potraw i nie mamy pomysłu, co z nimi zrobić (a nie są już pierwszej świeżości). Dlatego składniki w dużej mierze zależą od tego co nam zostało.

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry