poniedziałek , 25 Wrzesień 2017
Home / Zdrowe przepisy / Zupa-krem warzywna
zupa-krem warzywna

Zupa-krem warzywna

Zupa-krem warzywna

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Składniki
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler)
  • kilka ziemniaków
  • inne warzywa (por, brokuły, cebula, cukinia, papryka itp.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka startego imbiru (lub innej ulubionej przyprawy o zdecydowanym smaku)
  • kwaśna śmietana
  • ser żółty tarty (opcja)
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego (opcja)
  • pierś z kurczaka pokrajana w kostkę (opcja - zupa będzie bardziej pożywna)
  • ew. groszek ptysiowy (dla tych, co żyją w symbiozie z glutenem)
  • Pamiętajmy, że seler, pietruszka i por mają dość zdecydowany smak i jeśli damy ich zbyt wiele zdominują smak zupy.
Wykonanie
  1. Warzywa umyć, obrać pokrajać w większe kawałki .
  2. Do sporego garnka (jeśli zupa będzie odgrzewana następnego dnia garnek powinien mieć grube dno, co zapobiegnie przypaleniu przy odgrzewaniu) włożyć najpierw warzywa korzeniowe, ziemniaki, por, cebulę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą, tak, aby warzywa były przykryte z lekkim naddatkiem.
  3. Jeśli przygotowujemy wersję bogatszą należy dodać też kurczaka.
  4. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 15 min. Następnie dodać pokrajane pozostałe warzywa, sól, imbir i kurkumę. Gotować kolejne 15 min.
  5. Pozwalamy zupie nieco ostygnąć a następnie wyjmujemy listki laurowe oraz ziele angielskie i dodajemy masło klarowane, a kiedy się rozpuści całość miksujemy blenderem. Doprawiamy gałką muszkatołową.
  6. Rozlewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce śmietany, posypujemy startym żółtym serem oraz pokrajaną natką pietruszki.
  7. Jeśli któreś warzywo zdominuje smak zupy, można dodać więcej gałki muszkatołowej. Wówczas jej smak zrównoważy warzywo, ale uwaga: gałka w nadmiarze może powodować, że zupa będzie gorzka. Jeśli zupa z uwagi na warzywa, jakie akurat mieliśmy jest nieco niewyraźna w smaku, można dodać koncentrat pomidorowy - powstanie wówczas pomidorowy krem.
Uwagi
Zupa ta jest znakomitym pomysłem na warzywa, które zostały po przygotowaniu innych potraw i nie mamy pomysłu, co z nimi zrobić (a nie są już pierwszej świeżości). Dlatego składniki w dużej mierze zależą od tego co nam zostało.
 

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl