piątek , 19 Styczeń 2018
Home / Zdrowe przepisy / Pasztet z soczewicy
pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Pasztet jest bardzo smaczny i smakuje nawet największym sceptykom kuchni wegetariańskiej.
Składniki
  • 25 dkg soczewicy (zielonej lub czerwonej)
  • 1 cebula
  • 1 por (niezbyt duży)
  • 1 czerwona papryka
  • koncentrat pomidorowy większy w słoiczku - ok 200 g
  • 2 pełne garście suszonych grzybów (można zastąpić posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami, ale wtedy trzeba ich wziąć ok 500 g. )
  • 2-3 łyżki groszku zielonego (może być mrożony) - opcja
  • 4-5 jaj
Wykonanie
  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Można też ugotować ją w rosole, który nam został, albo w ostateczności dodać Vegettę (w takim przypadku już nie solimy). Soczewica gotuje sie ok 15-20 min. Przy czym soczewica czerwona najprawdopodobniej lekko się rozgotuje. Ale tym sie nie martwimy. Gdy jest już miękka odsączamy na sitku.
  2. Grzyby suszone gotujemy w osobnym garnuszku.
  3. Jeśli chcemy dodać groszek, także gotujemy go osobno.
  4. Rozgrzewamy piekarnik.
  5. W między czasie warzywa (cebulę, paprykę) kroimy w drobną kostkę, zaś pora w cienkie plasterki. Wszystkie razem podsmażamy na patelni na 1-2 łyżkach oliwy.
  6. Soczewicę zieloną razem z ugotowanymi grzybami mielimy w maszynce do mięsa. Jeśli używamy soczewicy czerwonej wsypujemu ją do miseczki i rozgnatamy widelcem te ziarenka, które nie rozpadły się w trakcie gotowania. W takim przypadku grzyby drobniutko siekamy i dodajemy do soczewicy.
  7. Następnie do masy z soczewicy dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy i całość dobrze mieszamy. Powstanie dość gęsta masa.
  8. W osobnej miseczce ubijamy na sztywno jajka (w całości, bez rozdzielania białek od żółtek) i łączymy je z masą soczewicową. Mieszamy. Masa stanie się nieco luźniejsza i dopiero teraz dodajemy zielony groszek. On jest po prostu dość delikatny i gdybyśmy dodali go wcześniej rozmazałby się.
  9. Pieczemy w keksówce (40 cm x 11 cm), w temp. 180-200 stopni przez ok. 1 godz.
 

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.