poniedziałek , 20 Listopad 2017
Home / Zdrowe przepisy / Marchewka z dynią po indyjsku
danie marchewka po indyjsku

Marchewka z dynią po indyjsku

Marchewka z dynią po indyjsku

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Składniki
  • 4 średnie marchewki
  • ⅓ dyni hokkaido (ew. może być inny rodzaj dyni)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, sól do smaku
  • olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
  • mleczko kokosowe (opcja)
Wykonanie
  1. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w nieco grubsze, skośne plasterki. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, ale jeśli używamy dyni hokkaido nie jest to konieczne, krajemy w kawałki mniej więcej tej wielkości co kawałki marchewki.
  2. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
  3. Cebulę, obieramy, myjemy, siekamy w drobną kosteczkę.
  4. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z pestek winogron. Smażymy na nim cebulę i imbir. Kiedy cebula już trochę zmięknie (nie powinna zbrązowieć!) dodajemy marchewkę i dynię, a następnie lekko podsmażamy. Kiedy zacznie przywierać do garnka dodać nieco wody - tyle, by danie się nie przypaliło.
  5. Dodać paprykę i odrobinę soli. Dusić ok. 15-20 min.
  6. Uwaga: Dynia hokkaido szybko się rozpada i tworzy gęsty sos, trzeba więc potrawę często mieszać Najlepiej uchwycić taki moment, kiedy marchewka będzie jeszcze lekko al-dante, część dyni już będzie sosem, a część jeszcze w kawałkach. Wtedy zdjąć garnek z ognia. Dla podkreślenia charakteru dania i zapewnienia mu delikatności można w trakcie duszenia dodać trochę mleczka kokosowego.
  7. Kiedy gotujemy dla dzieci warto zmniejszyć ilość imbiru i papryki. Jeśli lubimy pikantne warzywa paprykę w proszku można zastąpić papryczka chili posiekana i podsmażaną razem z imbirem.
 

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl