Fasolka mung z dodatkami

fasolka mung z ryżem
fasolka mung z ryżem

Fasolka mung z dodatkami

Basia Sakowska
Fasolka ta bardzo dobrze smakuje z ryżem basmati. Jest to ciekawa propozycja na podanie warzyw strączkowych.
Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 45 mins

Ingredients
  

  • 200 g fasolki mung
  • 300 g fasolki szparagowej kolor bez znaczenia, zimą może być mrożona
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku nie jest niezbędny
  • sól pieprz
  • pół litra wywaru/rosołu

Instructions
 

  • Fasolkę należy opłukać i moczyć w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Ziarna fasoli mung są stosunkowo niewielkie, więc dłuższe moczenie nie jest konieczne, aczkolwiek raczej nie zaszkodzi.
  • Seler naciowy myjemy i kroimy w nieduże kawałki ok 3 cm.
  • Fasolkę czyścimy, odcinamy końcówki i dzielimy na pół.
  • Cebulę i czosnek drobno kroimy.
  • W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, a następnie smażymy na nim cebulę i czosnek.
  • Do cebuli dodajemy seler i fasolkę szparagową (o ile bierzemy fasolkę surową). Podsmażamy chwilę razem, a następnie wlewamy rosół i dodajemy fasolkę mung.
  • Solimy i pierzymy do smaku. Dusimy na małym ogniu (ważne!) ok 20 min.
  • Dla podkreślenia smaku można dodać do duszenia 3 łyżki białego wina.
  • Jeśli do dania planujemy dodać fasolkę szparagową mrożoną, to dodajemy ją na 10 min przed końcem duszenia.

Oryginalny przepis pochodzi z Encyklopiedii Sztuki Kulinarnej – kuchnia wegetariańska.

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry