Bataty – czyli słodkie ziemniaki

bataty - słodkie ziemniaki

Batat (tak naprawdę – wilec ziemniaczany) to roślina należąca do rodziny powojowatych. Znany jest także pod nazwą patat, kumara, słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, jednak głównymi producentami dziś są Chiny, Nigeria i Uganda. Częścią jadalną są podziemne bulwy osiągające wagę do 3 kg. Hodowla w polskich warunkach klimatycznych też jest możliwa, jednak pamiętać należy o tym, że roślina nie znosi mrozu, więc najlepiej przeznaczyć na nią rabatę w szklarni. No i bulwy będą zdecydowanie mniejsze niż te ze sklepowej półki.

Istnieje wiele odmian batatów, w tym m.in. odmiana gorzka, która jest trująca. Bataty zawierają dużo skrobi (ok. 20%) i cukrów. Spożywane są po ugotowaniu lub upieczeniu, jednak wytwarza się z nich także mąkę, płatki, skrobie, chipsy i alkohol (w Japonii alkohol ten nosi nazwę shochu, a jego proces produkcji przypomina wytwarzanie whisky). Zawierają trzy główne cukry: rafinozę, stachiozę i werbaskozę, które nie są trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, ulegają natomiast rozkładowi w procesie fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Może to powodować wzdęcia (spowodowane wydzielaniem wodoru i dwutlenku węgla). Ilość poszczególnych cukrów zależy od odmiany batatów.

Bataty na pewno stanowią interesującą alternatywę dla polskiego ziemniaka. Wartość odżywcza bulw batatów jest o ok. 50 % wyższa niż naszego rodzimego ziemniaka. Bataty są bogatym źródłem witaminy A i beta-karotenu oraz potasu. W przeciwieństwie do kartofli mają niski indeks glikemiczny (IG = 50), więc nie sprzyjają przybieraniu na wadze, mogą być wykorzystywane przez cukrzyków oraz osoby stosujące dietę Montignac oraz cukrzyków. Mają mało tłuszczu, nie zawierają cholesterolu, a najwięcej składników odżywczych zachowują spożywane ze skórką.

W Polsce dostępne są bataty ze skórką czerwoną lub żółtą. Poza gotowaniem i pieczeniem w piekarniku doskonale nadają się do zup, placów, zapiekanek i sałatek. Bataty obowiązkowo goszczą na stołach mieszkańców USA podczas Święta Dziękczynienia. Z całą pewnością warto spróbować zaprzyjaźnić się z tym ciekawym warzywem.

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry