poniedziałek , 25 Wrzesień 2017
Home / Zdrowe przepisy / Babeczki kokosowe
babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

 

Babeczki kokosowe

Czas przygotowania: 

Czas obróbki termicznej: 

Łączny czas: 

Składniki
  • Składniki (na 12 szt. babeczek pieczonych w formie do mufinów):
  • ½ kostki masła (można zamienić na niecałe ½ szkl oleju)
  • 5 jajek
  • ¾ szklanka cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (mniej więcej pół na pół mąki sojowej i ryżowej)
  • ½ szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie lub zamiennie można dodać suszoną żurawinę, rodzynki, pokruszoną czekoladę lub świeże owoce)
Wykonanie
  1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy na tyle, na ile to mozliwe, bo to będzie bardzo gęsta masa.
  3. W osobnej misce ubić jajka (bez rozdzielania żółtek od białek) na puszystą pianę. Połączyć gęstą masę z pianą i dokładnie wymieszać. Można też do masy dodać żółtka przed dodaniem mąki i innych suchych produktów, natomiast z białek ubić pianę i dodać do masy.
  4. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószoną mąką bezglutenową foremki do pieczenia mufinek. Babeczki urosną, więc należy zostawić w każdej foremce trochę miejsca.
  5. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, żeby wilgoć odparowała.
  6. Z moich doświadczeń wynika, że mąka sojowa jest dość ciężka, więc warto używać mąki odtłuszczonej. Jednak w odróżnieniu od innych mąk bezglutenowych zapewnia znacznie większą elastyczność ciasta i jego dłuższą świeżość, choć nadaje produktom z niej wypieczonym specyficzny smak.
babeczki kokosowe zbliżenie

o Basia Sakowska

Właścicielka i redaktor naczelna portalu ZielonyBambus.pl. Jestem zafascynowana ideą tzw. „slow life” oraz kulturą i medycyną wschodu od Uralu po Ocean Spokojny. Gdy coś mnie zainteresuje (i czas pozwoli) chwytam za pióro i piszę swoje refleksje. Lubię podróżować, odkrywać nowe miejsca, ludzi i obyczaje. Uwielbiam życie na wsi, zdrowe odżywianie, dobrą książkę, jazz i rokowe ballady. Interesuję się także psychologią. Z wykształcenia jestem informatykiem.

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl